Studijska poseta Republici Bugarskoj

Predstavnici institucija iz sektora vodnih usluga Srbije boravili su u Republici Bugarskoj u periodu od 9. do 13. oktobra 2023. godine povodom druge studijske posete u okviru projekta „EU podrška reformama u sektoru voda“. Korisnik projekta je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Republička direkcija za vode, a projekat realizuje EPTISA Servicios de Ingenieria S.L. Spain u konzorcijumu sa EPTISA Southeast Europe d.o.o. Serbia.


Učesnici iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Republičke direkcije za vode, Ministarstava finansija i Ministarstva zaštite životne sredine, kao i predstavnici javnih komunalnih preduzeća imali su prilike da se u okviru petodnevne posete bugarskim institucijama podele iskustva i znanja iz oblasti vodnih usluga, kao i da razgovaraju o temama regulacije u sektoru voda.


Učesnici su posetili Regulatornu komisiju u oblasti energetike i voda, gde su sa predstavnicima iste razgovarali o sektoru voda u Bugarskoj, načinu regulacije cena i kvaliteta vodnih komunalnih usluga, pokazateljima učinaka za vodna preduzeća, kao i ulozi i aktivnostima regulatornog tela. Dodatno upoznavanje sa sektorom voda u Bugarkoj pružilo je i Bugarsko udruženje voda, koje je učesnicima predstavilo pojedinosti sektora i njegov razvoj kroz istoriju, prednosti i nedostatke uvođenja regulatornog tela i upravljanje osnovnim sredstvima u ovoj zemlji. Pored institucije na centralnom nivou i udruženja, učesnici su posetili i preduzeće Sofijska voda, gde su imali prilike da čuju više o procesu regulacije cena iz perspektive vršioca vodnih usluga i razvoju ovog preduzeća. U okviru posete ovom preduzeću, učesnici su obišli i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda Kubratovo, čiji je kapacitet 1,3 miliona ekvivalent stanovnika i koje je energetski samoodrživo zahvaljujući korišćenju biogasa dobijenog prilikom tretmana otpadnih voda.

Projekat „EU podrška reformama u sektoru voda“ finansira EU, a njime upravlja Ministarstvo finansija, Sektor ѕa ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU. 

Last updated: 26. April 2024. 13:43